Astăzi este despre Marea Unire!

Astăzi este despre Marea Unire!


🤝Pentru mine, “Mica Unire” a fost mare prin semnificația ei.

➡️Fără “Mica Unire” de la 24 ianuarie 1859 nu ar fi existat nici Marea Unire de la 1918, nu ar fi existat nici reformele lui Cuza care în doar 7 ani a pus temelia României moderne.

✅A fost pentru prima dată când s-a rostit “România”, consfințită apoi prin Constituția lui Carol I de la 1866.

✅A fost primul și singurul moment crucial din istoria României realizat fără vărsare de sânge prin mobilizarea românilor obișnuiți, a oamenilor politici români și a diplomației române.

✅În cei doar 7 ani de domnie ai lui Alexandru Ioan Cuza am trecut de la alfabetul chirilic la alfabetul latin, a fost instituit învățământul primar gratuit și obligatoriu, au fost înființate Universitatea din Iași, Universitatea din București și Academia Română.

✅Pentru prima dată, consiliile locale și consiliile județene au fost alese prin vot în toate localitățile.

✅Am avut primul Cod Penal, primul Cod Civil și, datorită reformei agrare, 25% din pământul țării a devenit proprietatea celor care îl munceau.

ℹ️Argeșenii au avut o contribuție importantă începând cu 1821 până în 1918, familiile Golescu și Brătianu fiind direct implicate în reformele și evoluția pe care #România le are.

❇️Pentru Unirea de la 24 ianuarie 1859 este reprezentativă una dintre cele 20 de fresce pictate la Ateneul Român de argeșeanul Costin Petrescu: două românce îmbrăcate în costum popular torc la același fir, firul pe catre trebuie să îl urmăm noi, națiunea română, împreună!

🤝Să rămânem uniți, fideli și corecți față de idealurile înaintașilor noștri prin ceea ce facem fiecare dintre noi, atât în societatea românească, cât și în profesiile noastre!

❤️Unitatea sufletului românesc să ne rămână nezdruncinată, iar inima să ne bată pentru neamul românesc și pentru credința creștină!